Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag23.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Vindkraft i Kaitum avgörs i Regeringsrätten

Publicerad: 1 September 2009, 04:59

Miljööverdomstolen godkänner villkoren för Vindkraftsparken i naturreservatet Kaitum i Gällivare. Men projektets framtid avgörs först i Regeringsrätten.


Företaget Vindkompaniet vill bygga 30 vindkraftverk i naturreservatet Kaitum utanför Gällivare. Ett område som innehåller värdefull fjällurskog och som ingår i EU:s nätverk för skyddad natur, Natura 2000.

Regeringen gav klartecken till kraftverksprojektet för två år sedan och Miljödomstolen har godkänt villkoren i tillståndet. Flera instanser överklagade besluten – bland annat Naturskyddsföreningen och Kammarkollegiet – så här långt utan framgång. I fredags avslog Miljööverdomstolen deras önskemål.

— Vi är glada över de tusentals vindkraftsprojekt som startas runt om i landet, men i några få fall hamnar de på tokiga ställen som i det här fallet mitt i ett känsligt naturreservat. Vi är oroade för att det här projektet kan skada vindkraftens goda rykte, säger Oscar Alarik, jurist på Naturskyddsföreningen

Den viktigaste rättsliga aspekten är enligt honom att regeringen gått långt utöver vad svensk och EU:s miljölagstiftning i Natura 2000-områden tillåter. Regeringen undervärderade skadorna på de skyddade miljöerna när de fattade sitt beslut om att tillåta projektet inne i reservatet. Naturskyddsföreningen har därför begärt en rättsprövning av regeringens agerande och väntar på ett svar från Regeringsrätten.

— Regeringen har helt klart överskridit sitt mandat. Även miljövänliga projekt som vindkraft måste följa miljölagarna, säger Oscar Alarik.

Regeringen, Miljödomstolen och Miljööverdomstolen har alltså sagt ja till projektet. Men ett underkännande i Regeringsrätten skulle betyda stopp för Vindkompaniets byggplaner i fjällurskogen utanför Gällivare.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.