Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vindkraft i Tomelilla – trots protester

Publicerad: 2 april 2012, 10:37

Trots protester från invånarna har Tomelilla kommun godkänt bygget av ett vindkraftverk.


Ämnen i artikeln:

CleantechFörnybar EnergiGreentechVindenergiVindkraft

600 namnunderskrifter har lämnats in mot förslaget att bygga ett vindkraftverk i Tomelilla. Trots det har kommunen, efter ett helt enigt beslut, gett klartecken till bygget, skriver Vindkraftsnytt.

– Det finns inga argument för att inte anta planen. Den gamla översiktsplanen för området säger att Tomelillas norra delar lämpar sig för vindkraft och även det nya tillägget som snart ska antas ger grönt ljus för området, säger kommunalrådet Torgny Larsson (S), till Ystads Allehanda.

Motståndarna menar att verket hotar ett örnrevir, och dessutom riskerar att minska både turistnäringen och antalet inflyttade. Gruppen ”Österlen – borta med vinden” tänker överklaga.

– Kommunen gräver en ekonomisk grav. Vi har redan pratat med mäklare som sagt att det inte går att sälja hus i närheten av vindkraftverk. Vindkraftsbolaget O2 säger att man ska ha minst 700 till 1 000 meter till bebyggelse när man bygger tre eller flera verk, nu handlar det om femhundra meter, säger Josefina Ott Kann till Ystads Allehanda.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News