Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vindkraft kan stå för en femtedel av elen 2030

Publicerad: 17 november 2010, 09:20

Vindkraft kan stå för 22 procent av den globala elproduktionen 2030, enligt en ny studie av Global Wind Energy Council (GWEC) och Greenpeace International.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknikVindkraft

Enligt rapporten ”Global Wind Energy Outlook 2010” så kan vindkraft svara för 12 procent av den globala elförsörjningen redan 2020, då kapaciteten förväntas vara uppe i 1 000 gigawatt. En siffra som skulle innebära årliga utsläppsminskningar på 1,5 miljarder ton koldioxid, vilket motsvarar 50-75 procent av de minskningar som industriländerna har åtagit sig att genomföra enligt Köpenhamnsavtalet, skriver Wind Power News.

2030 kan vindkraften stå för hela 22 procent av den globala energiförsörjningen, vilket i så fall skulle innebära minskade utsläpp med 34 miljarder ton årligen.

– Vindkraften kan ge ett omfattande bidrag till den globala elproduktionen och bidra till att minska koldioxidutsläppen inom energisektorn. Men vi behöver politiskt engagemang för att det ska bli verklighet. Vindkrafttekniken ger regeringar ett bärkraftigt alternativ för att verkligen ta i tu med vår tids utmaningar och bidra till den energirevolution vår planet behöver, säger GWEC:s generalsekreterare Steve Sawyer.

Rapporten menar även att vindkraftindustrin kan skapa över tre miljoner arbetstillfällen innan 2030 (en siffra som idag uppskattas till 600 000).

– Det är intressant att en stor andel av vindkraftens tillväxt redan idag sker utanför den industrialiserade världen. 2030 räknar vi med att cirka hälften av världens vindkraftverk kommer att vara lokaliserade i utvecklingsländer och tillväxtekonomier, säger GWEC:s ordförande Klaus Rave.

Hela rapporten finns att läsa här.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.