Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag26.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Vindkraft kan stoppa Unescos skydd av Vätternbranterna

Publicerad: 27 September 2011, 07:22

Biosfärområdet kanske bara skyddar delar av branterna längs Vättern. Orsaken är vindkraftsbråk på andra sidan länsgränsen, rapporterar SVT Östnytt.


Ämnen i artikeln:

Unesco

Regeringen och miljöministern har ställt sig bakom en ansökan till FN-organet Unesco att utse Östra Vätternbranterna till biosfärområde – ett 50 000 hektar stort område med många lövträdsskogar och rikt djurliv.

Branterna sträcker sig in
över Omberg i Östergötland – men där ser det ut att bli stopp för planerna. Orsaken är att LRF och entreprenörer är rädda för att skyddet sätter stopp för vindkraftsexpansionen runt Ödeshög.

– Vindkraftvännerna blev oroliga för att ett deltagande skulle bli ett argument mot fortsatt utbyggnad av vindkraften, säger Claes Svedlind, miljödirektör på länsstyrelsen i Östergötland till SVT:s Östnytt.

LRF och Ödeshögs kommun säger nej till planerna att skydda Vätternbranterna. Enligt Claes Svedlind är det troligen de många vindkraftsbråken i Ödeshög som ligger bakom. Länsstyrelsen tycker inte att det är någon idé att lämna in en ansökan till Unesco som inte är lokalt förankrad.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Unesco

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.