Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vindkraften flyttar upp på 600 meters höjd med gasballong

Publicerad: 4 mars 2011, 08:24

På marken krävs bra vindlägen, fungerande logistik och acceptans från boende. På några hundra meters höjd är det annorlunda. Här är företaget som vill skicka vindkraftverken till väders.

Ämnen i artikeln:

VindkraftMiljöteknik

Det amerikanska bolaget Altaeros Energies har högtflygande planer för sina vindkraftverk. Flera hundra meter höga, faktiskt. Företaget utvecklar en lösning kallad AWT, Airborne Wind Turbine. AWT består av en vindturbin fäst i en gasfylld ballong vilken förankras i marken med en ledare som överför den alstrade elektriciteten till landbaserade nätstationer. Stationerna i sin tur ansluts till elnätet.

Modellen löser flera problem med befintlig vindkraft, menar företaget. Bland annat försvinner behovet av bra vindlägen eftersom vind på de aktuella höjderna inte är något problem. Dyrbar logistik kring tornbygge och installation är ett annat exempel. Altaeros Energies kraftverk ska kunna luft- och driftsättas på en dag. Miljöaspekten är ytterligare ett exempel. Alla uppskattar inte att ha vindkraftverk in på husknuten men på några hundra meters höjd bedöms problemet vara eliminierat.

Så här ska det göras, menar Altaeros Energies.

Altaeros Energies bedömer att företagets lösning ska göra det 65 procent billigare att producera elektricitet jämfört med traditionella vindkraftverk, dels tack vare tillgången på kraftigare vind. Kostnaden för att luftsätta ett kraftverk beräknas bli 70 procent lägre än för ett traditionellt uppfört och installerat torn.

I de flygande vindkraftverken ska konventionella turbiner användas, enligt företaget. I den prototyp som utvecklas nu ska en liten turbin för bostadshus monteras, en Southwest Windpower Skystream.

– Vi förhandlar fortfarande med partner om en turbin i 100 kW-området för vår första kommersiella produkt, säger Adam Rein, affärsutvecklare på Altaeros Energies.

Några modifieringar av turbinerna ska göras, menar Adam Rein. Det handlar främst om att sänka vikten med hjälp av kompositmaterial. Några andra åtgärder krävs inte, menar företaget. Turbiner är hållbara nog som de är och incidenter som inträffar rör som regel tornen. Det svävande höljet hjälper också till att skydda kraftverket.

– Vartefter vindstyrkan ökar kommer ett styrsystem att sänka kraftverket till nivåer med måttligare vindar. Vi kan även ta ned systemet till en dockningsstation på marken i händelse av stormar, säger Adam Rein.

Den största utmaningen för företaget är tillförlitlighet. Vindkraftverken måste kunna fungera flera månader i sträck utan åtgärder från människor. Det ska styrsystemet hantera tillsammans med den gasfyllda ballongen.

– Det är därför vi använder markansluten ballong, det är system som redan idag används för att i långa perioder lyfta flera ton tunga radarsystem för övervakning, säger Adam Rein.

Under 2011 ska företaget ha en prototyp på 2 kW färdig. 2013 räknar bolaget med att en kommersiell produkt ska vara färdig.

Några direkta konkurrenter anser sig företaget inte ha även om flera företag utvecklar lösningar för vindkraft i luften.

– Den enda konkurrenten som jobbar på en lättare-än-luft-lösning är Magenn men de genererar inte kraft med en vanlig turbin, säger Adam Rein.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev