Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Vindkraften växer men fortfarande småpotatis

Publicerad: 30 December 2008, 08:07

Elkonsumtionen i Sverige blev 143,8 TWh i år. Vindkraften ökar kraftigt men stod för bara 1,3 procent av konsumtionen.


Konsumtionen av 143,8 TWh innebär en minskning med 2 procent jämfört med 2007., meddelar Svensk Energi. Samtidigt ökade elproduktionen med 0,5 procent, ett överskott som producerades.

Vindkraften står för en kraftig ökning, men bara jämfört med sig själv. För andra året i rad ökade produktionen nämligen med cirka 40 procent, från 1,4 TWh förra året till 2 TWh i år. Bakom den största delen av produktionsökningen står istället vattenkraften, enligt Svensk Energi. Vindkraften stod för 2 TWh av de totala 143,8, alltså cirka 1,3 procent.

– Vindkraften är fortfarande ingenting i det stora hela men det händer spännande saker och det är utvecklingen på vindsidan som kommer att stå för de stora tillskotten under komman år, säger Kalle Karlsson, informationschef på Svensk Energi.

I vattenkraftverken producerades det i år 68,3 TWh vilket är 4 procent mer än i fjol. Kärnkraftsproduktionen minskade med 5 procent till 61,3 TWh och övrig värmekraft svarade för 14,2 TWh, en ökning från 13,7 TWh 2007.

Att elkonsumtionen minskade beror främst på högre priser och den försämrade konjunkturen, menar Svensk Energi.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.