Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vindkraftnöten SVTC ska knäcka

Publicerad: 16 september 2010, 07:34

Jättarna bakom Svenskt Vindkraftstekniskt Centrum har 100 miljoner på fickan. Det här är vad man ska göra med pengarna.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknikVindkraft

Chalmers, ABB, SKF och GE Wind. Det är några av aktörerna som tillsammans nu bildar SVTC. Idén är att organisationen ska stödja svensk industri med kunskaper om vindkraftens konstruktionsfrågor och för att utbilda nya generationer av ingenjörer. SVTC menar att Sverige kan ”skapa framtidens kunskapsplattform inom vindkraft både när det gäller teknik och utbildning” och att vindkraftsindustrin visar intresse för att starta storskalig vindkraftstillverkning i landet, något som både kan skapa ekonomisk tillväxt och ge nya jobb.

SVTC har fått 100 miljoner kronor från Energimyndigheten, industrin och Chalmers. Projekttiden sträcker sig till den sista december 2013. Det övergripande målet är att göra en vindkraftskilowatt billigare.

– Målet är att förbättra vindkraftstekniken på ett sådant sätt att kostnaden för att driva vindkraftverk blir lägre, du får ner underhållskostnaden, du får ner produktionskostnaden, materialkostnaden. Det är målet, säger Anders Carlberg, maritim expert på Västra Götalandsregionen som gått in med 10 miljoner kronor i projektet.

Målet bekräftas av SVTC:s styrelseordförande, Matthias Rapp som tillsammans med övriga i SVTC befinner sig i Göteborg på vindkraftsmässan Vind 2010.

– Jag ska försöka se till att vi styr mot den typen av forskning. Vi lär inte hitta på någora nya revolutionerande grejor som gör att vi plötsligt slår Vestas, Siemens eller GE på fingrarna. Vi måste hitta komponenter som kan levereras till alla vindkraftstillverkare men som kan leda till billigare kilowattimmar, säger Matthias Rapp.

Sverige har en unik möjlighete att ta en tätposition inom vindkraft, enligt SVTC. Vägen framåt går genom integrerad utbildning, forskning och innovation som kan bidra till kompetens, ny kunskap och omställning av dagens industrier.

– Som forskare inom elkraftteknik och vindkraft ser jag fram mot samarbetet med mina kollegor inom strömningslära och tillämpad mekanik, för att vi skall bli bra på att konstruera vindkraftverk. Forskningen har goda möjligheter att ge bra resultat eftersom samarbetet mellan högskolan och industrin kommer att bli intensiv i detta vindkraftscentrum, säger Ola Carlson, ledare för Svenskt VindkraftsTekniskt Centrum, i en kommentar.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.