Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vindkraftparken som käkar Thanet till frukost

Publicerad: 27 oktober 2010, 10:06

Thanet är världens största havsbaserade vindkraftpark. Men när kinesiska Bohai Bay är färdigbyggd finns en ny herre på täppan.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Redan 2005 började förberedelserna för vad som kommer att bli världens största vindkraftpark till havs, men det är först nu som själva bygget inleds. Statsägda China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) ligger bakom projektet.

Anläggningen beräknas vara i drift 2020 och kommer då att ha en kapacitet på 1 000 megawatt. Vilket betyder att den med råge kommer att gå om den nyligen invigda Thanets vindkraftpark. Anläggningen som Vattenfall har byggt utanför Englands sydostkust har en kapacitet på 300 megawatt.

Bohai Bay kommer även att ha större kapacitet än Oregons vindkraftpark, som med sina 845 megawatt är störst av alla landbaserade anläggningar, skriver Inhabitat.

Den kinesiska staten har skjutit till 2,2 miljarder dollar till projektet, som bara är en del av landets ambitiösa planer för vindkraft. Det långsiktiga målet är att utöka landets kapacitet av havsbaserad vindkraft till 750 gigawatt. Det är tillräckligt med energi för att försörja hela USA:s östkust – fyra gånger om!

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News