Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vindkraftsägare: Därför är vindkraftverk en förlustaffär

Publicerad: 19 december 2013, 12:10

Låga elpriser gör att många av de mindre vindkraftsägarna går med förlust. ”Jag har förlorat mina besparingar, tre miljoner kronor” säger Alfred Maultascher, vd för vindkraftsföretaget Tolvmanstegen och som dessutom äger tre egna vindkraftverk.


– Alla mina besparingar som jag har jobbat ihop i hela mitt liv har jag lagt i vindkraften. Och jag har förlorat tre miljoner kronor hittills och kommer förlora mer framöver eftersom elpriserna är väldigt låga och det stödet för förnyelsebar energi som finns är väldigt lågt, säger Alfred Maultascher till Sveriges Radio.

Det är många som drabbas när vindkraften nu har det ekonomiskt kärvt. Tillfälliga nedgångar tål de flesta. Men långa perioder med el- och certifikatpriser, då går vindkraftsägarna back, säger forskaren Tore Wizelius, som just lagt fram en avhandling som kartlagt vem som äger de svenska vindkraftverken till Sveriges Radio.

-Vindkraften behöver ett bättre ekonomiskt stöd. Jag känner mig lurad när vi har gått ut och sagt att vi ska göra en energiomställning och så blir vi straffade för att vi har satsat på det här, vi har ju trott på det här, säger Alfred Maultascher.

Alexandra Scott

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.