Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vindkraftsbranschen kräver nytt mål

Publicerad: 3 maj 2016, 09:56

Färre vill investera i vindkraft, enligt Svensk Vindenergi.

Foto: Wikimedia Commons

Vindkraftsinvesteringarna minskar. Nu kräver Svensk Vindenergi ändrade spelregler.


Svensk Vindenergi går idag ut med statistik som visar på minskad investeringsvilja i vindkraftsbranschen. Bland annat uppges investeringsbesluten mätt i effekt ha minskat från 188,9 megawatt första kvartalet under rekordåret 2015 till 62,5 megawatt första kvartalet i år. Det sägs bero på dels ett pressat elpris till följd av billig olja och kol, dels på obalans i elcertifikatsystemet och en osäkerhet kring långsiktiga spelregler.

– Dessa siffror är ett direkt resultat av politikernas och myndigheternas nonchalans inför branschens behov av ett fungerande styrmedel och långsiktiga spelregler. Sverige har ett gyllene läge att attrahera utländska investeringar som skulle kunna möjliggöra ökad elexport till kontinenten. Men för att det ska bli verklighet krävs hårt jobb, inte bara av vindkraftsbranschens aktörer, utan även av våra politiker, säger organisationens vd Charlotte Unger Larson.

Svensk Vindenergi riktar sig dels till Energikommissionen, som ska ta fram en blocköverskridande överenskommelse om den långsiktiga energipolitiken, och kräver ett nytt mål för förnybar el för tiden efter 2020. Organisationen vill se ett mål på 60 terawattimmar till år 2030.

Organisationen vill också att att elcertifikatssystemet förändras inom ramen för den pågående översynen.
Enligt Svensk Vindenergis prognos kommer den installerade vindkraften att växa från 15,2 terawattimmars produktion under 2015 till 16,6 terawattimmar i slutet av 2016.

Pernilla Strid

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.