måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vindkraftskonkurs hotar kommunens ekonomi

Publicerad: 29 oktober 2012, 11:50

Vindkraftspark nära konkurs – skattebetalarna får ta smällen


Kommuninvånarna i Karlstad och Hammarö riskerar en saftig nota för sina vindkraftverk. Det krävs cirka 90 miljoner kronor för att täcka förlusterna i det kommunägda bolaget Vindpark Vänern AB, rapporterar Nya Wermlandstidningen (NWT)

De fem kommunägda vindkraftverken på Gässlingesundet har stått stilla och fungerat dåligt under tre års tid, och växellådorna måste bytas ut i fyra av fem torn. Ingen vet varför kvaliteten i anläggningen varit så dålig.

Det kommunägda bolaget Vindpark Vänern AB hade räknat med en vinst på 700 000 kronor under 2012 – men den senaste prognosen pekar på en förlust på drygt 10 miljoner kronor.

Nu kräver Vindpark Vänern AB det finskägda servicebolaget WinWind på 86 miljoner kronor i skadestånd för brott mot ingångna skötselavtal. Men WinWind som dragits med ekonomiska förluster är begärt i konkurs och kan inte betala.

Nu riskerar notan att hamna hos skattebetalarna.

Kommunpolitiker i Karlstad och Hammarö säger att det i första hand är kommunernas energi- och bostadsbolag som får ta kostnaderna och att det inte kommer att påverka den övriga verksamheten i kommunen, skriver NWT.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev