Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Vindkraftskriget: Myndighet attackerar kritiker

Publicerad: 2 November 2009, 12:36

Ett vindkraftsfientligt brev har börjat dyka upp på landets kommunkontor. Men brevet är fyllt av felaktigheter, menar Energimyndigheten som går till motattack.


Ämnen i artikeln:

Vindkraft

En ”Begäran om kommunal information” har dykt upp i några av Sveriges kommuner. I brevet, som är ställt till kommunen, kommunfullmäktige, kommunens miljö- eller byggnadsnämnd alternativt ”den nämnd som handhar bygglovsärenden i kommunen” argumenterar avsändaren – Föreningen Svenskt Landskapsskydd – mot vindkraftsutbyggnaden i Sverige.

”Regeringen
har gett myndigheter och verk i uppdrag att verka för att en massiv utbyggnad i form av tiotusen vindkraftverk genomförs”, skriver föreningen och uppger samtidigt att ”Medborgarens gamla demokratiska rätt att klaga på bygglovsbeslut som rör vindkraftverk har avskaffats”.

Brevet
är fyllt av påståenden kring vindkraft och avslutas med en rad frågor, bland annat hur många vindkraftverk som är uppförda i kommunen, för hur många av kraftverken kommuen ska utöva tillsyn och vilka fastighetsbeteckningar befintliga och tillståndsansökta vindkrafterk har.

Nätverket för vindbruk som drivs av bland annat Energimyndigheten har man reagerat mot brevet efter att kopior av brevet har börjat dyka upp på olika håll.
– Brevet inleds med orden "till kommunen eller kommunfullmäktige", Man har hört av sig från några kommuner och undrat vad man ska göra med det här, säger Kajsa Olsson, handläggare på Energimyndigheten.

Påståendet
om att tiotusentals vindkraftverk ska uppföras är exempelvis helt felaktigt, menar man på Energimyndigheten.

”Ingenstans i vårens Energi- och klimatproposition 2008/09:162 står att tiotusen vindkraftverk ska byggas. I propositionen talas om en planeringsram, vilket innebär att i samhällsplaneringen skapa förutsättningar för en utbyggnad av vindkraft. Den beslutade planeringsramen är 30 TWh, 20 till lands och 10 till havs. Energimyndigheten beräknar att 3000-6000 verk är vad som skulle behövas för att fylla planeringsramen. Utbyggnadstakten beskrivs inte i propositionen. ”, skriver myndigheten i en replik till brevet. Brevets rubrik är "Lögner och landskap".

"Regeringens uttalade grund på vilken beslutet om utbyggnaden sägs vila, internationella åtagande att minska miljöbelastningen i form av växthusgasutsläppen, är direkt felaktiga.", skriver Föreningen Svenskt Landskapsskydd vidare. ” "Regeringens uttalade grund på vilken beslutet om utbyggnaden sägs vila, internationella åtagande att minska miljöbelastningen i form av växthusgasutsläppen, är direkt felaktiga.”bemöter Energimyndigheten.
– När det gäller värderingar, vad man tycker om vindkraftverk – om de är fula eller snygga eller om det är bättre med vågkraft – det lägger jag mig inte i. Men de uppgifter som lämnas ska vara korrekta, inte felaktiga, säger Kajsa Olsson.

Teknik360 har utan framgång sökt representanter för Föreningen Svenskt Landskapsskydd.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

Vindkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.