Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Vindkraftsproffs? Här är ditt nya drömjobb

Publicerad: 18 September 2009, 06:43

5.000 turbiner som alstrar 25 GW 200 kilometer från land i ett projekt värt 900 miljarder kronor. Här är regionen som satsar stenhårt på att bli ledande i världen – och som skriker efter svenska proffs.


Tyskland, Spanien och Danmark. Länderna är ledande på vindkraft i världen. Nu vill Storbritannien rita om kartan genom massiva satsningar på havsbaserad vindkraft, satsningar som ska göra landet ledande i världen på vindkraft.

En del av arbetet är lobbyverksamhet och särskilt aktiva är man från nordöstra England och det regionala utvecklingskontoret där, One North East. Representanter befann sig i Stockholm under Offshore Wind Conference & Exhibition för att prata om satsningen.

– Vi har delar av det här själva, en varvsindustri som kan användas och företag inom kabel. Men vi behöver kompetens från flera andra länder, säger Ray Thompson på One North East.

Och det är många arbetstillfällen det är fråga om. Bedömningen från utvecklingskontoret är att 6.000 – 7.000 nya jobb kommer att skapas i nordöstra England.

– Svenska företag är väl positionerade för att spela en viktig roll i utbyggnaden av vindkraft i nordöstra England, men även i Storbritannien som helhet, säger Ray Thompson.

Att vara med när tåget går är viktigt, menar Ray Thompson. 19 svenska företag finns enligt One North East redan representerade i regionen. Men det behövs fler och även mindre företag med dellösningar efterfrågas.

– Det är nu besluten fattas om vilka partner man ska jobba långsiktigt med. Även om du har en liten, liten del, korrosionsbehandling eller någon del av turbinerna handlar det om en enorm verksamhet, säger Ray Thompson.

Vindkraftsutbyggnaden i England väntas ge uppåt 20.000 nya arbetstillfällen. Om de brittiska myndigheternas samtliga ambitioner kring vindkraft blir verklighet kommer 33 GW elektricitet att genereras i landet.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.