fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vindkraftssjukan sprider sig verbalt

Publicerad: 15 mars 2013, 12:31

Hälsoklagomål från människor som bor nära vindkraftverk är en psykologisk effekt av att antivind-lobbyn gör människor oroliga, enligt en australiensisk studie.

Ämnen i artikeln:

BullerVindenergiVindkraft

Klagomål över hälsoproblem till följd av vindkraftsetableringar är långt vanligare i samhällen där det finns aktiva antivindkraftsgrupper, visar en studie utförd av Simon Chapman, professor i folkhälsa vid Sydney University.

Chapman drar därför slutsatsen att sjukdomarna sannolikt inte orsakas av turbinerna i sig, utan snarare den psykologiska effekt som uppstår när lobbygrupper påstår att vindkraftverken gör folk sjuka.

– Om vindkraftverk i sig var ohälsosamma eller farliga på något vis så skulle vi förvänta oss klagomål gällande alla verken, men i själva verket finns det ett stort antal där det inte har förekommit några som helst klagomål, säger Chapman till The Guardian.

Hans studie visar att 63 procent av vindkraftverken inte har haft några klagomål på sig. I delstaten Western Australia, där det finns 13 vindkraftsparker, har det inte kommit in ett enda klagomål.

Majoriteten av klagomålen, 68 procent, kommer från personer som bor nära de fem vindkraftverk som motståndsgrupperna främst riktat in sig på. Enligt rapporten så har över 80 procent av alla klagomål kommit in efter 2009, då Australiens vindkraftsmotståndare började använda hälsofrågan som ett argument.

– Innan dess var hälso- och bullerbesvär ytterst sällsynta, trots att både stora och små vindkraftsparker hade drivits i många år.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev