Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Vindkraftstorn i trä ska tredubbla energiproduktionen

Publicerad: 9 Oktober 2017, 07:24

Nu får de traditionella stål och betong-vindkraftverken konkurrens av vindkraftstorn i trä.


Enligt företaget Modvion, som utvecklat trätornen, så är de inte bara miljövänligare och billigare att bygga, de har också potential att tredubbla energiproduktionen. För att öka vindkraftsproduktionen krävs högre torn men med de traditionella stålkonstruktionerna har det funnits en maxgräns för hur höga torn som varit möjliga att transportera på fordon inom Europa. Eftersom trätornen byggs i moduler finns ingen sådan gräns.
– Genom att bygga 150 meter höga torn istället för 100 meter så kan vi tredubbla energiproduktionen, säger Otto Lundman, affärsutvecklare på Modvion till Aktuell Hållbarhet.

Trätornen tillverkas av förnybart material i limträ, något som gör att de kommer att bli upp till 40 procent billigare att bygga än de traditionella vindkraftstornen. Enligt Otto Lundman kommer trätornen att finnas på marknaden 2021. Fram till dess kommer man att testa tekniken tillsammans med Rise.

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.