Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vindkraftverk kan bli mer pålitliga

Publicerad: 7 april 2010, 07:17

Sammanlänkade generatorer kan minska fluktuationerna och bidra till en jämnare elproduktion.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Vindkraftverk till havs kan bli mer pålitliga om de placeras så att de bättre utnyttjar regionala väderförhållanden samtidigt som generatorerna sammanlänkas med en gemensam kraftledning, visar en färsk studie av forskare på University of Delaware och Stony Brook Univeristy.

Forskarna har analyserat fem års vindobservationer från elva mätstationer längs USA:s östkust. Med hjälp av de uppmätta vindhastigheterna har de estimerat elproduktionen från en hypotetisk 5-megawattsturbin till havs, och därmed kunnat undersöka de säsongsmässiga effekterna på produktionen.

Studien visar att en genomtänkt design av vindkraftverk till havs kan minimera det lokala vädrets effekter på elproduktionen.

– Till exempel så passar en nord-sydlig transmissionsgeometri de stormbanor som skiftar i nordlig eller sydlig riktning längs USA:s östkust, eftersom systemet då troligen alltid kommer att producera vindkraft någonstans längs kusten, säger Brian Colle, en av studiens upphovsmän, till Science Daily.

Forskarna upptäckte att varje hypotetisk kraftgeneratorplats uppvisade de väntade upp- och nedgångarna, men när de simulerade en sammanlänkande kraftledning mellan dem så jämnades den totala produktionen ut. Minimum- och maximumvärden var sällsynta och under studiens femårsperiod så stannade produktionen aldrig helt.

En stabilare vindkraftproduktion ger elleverantörerna mer tid att anpassa övrig elproduktion vid behov. Lösningar som reducerar vindkraftproduktionens fluktuationer är viktiga ifall vindkraften ska kunna ersätta betydande delar av de fossila energikällorna, menar forskarna bakom studien.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.