lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vindkraftverk överkört av tåg – toppresterar

Publicerad: 15 april 2011, 05:28

Vind måste inte vara naturlig för att alstra el. Kring det här vindkraftverket blåser det snålt på ett annorlunda sätt.

Ämnen i artikeln:

VindkraftCleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

För att vindkraftverk ska producera el krävs vind. Men det finns förstås ingenting som säger att vinden måste vara naturlig. Med andra ord går det alldeles utmärkt att bygga ett vindkraftverk som tar vara på det vinddrag som uppstår då tåg passerar.

Vilket är precis vad två designers, Qian Jiang från Kina och Allesandro Leonetti Luparini, har gjort med innovationen T-Box. De har gjort det så väl att de nyligen vann en silvermedalj i den taiwanesiska industridesigntävlingen Lite-On. I tävlingen gjorde 2.538 bidrag från Europa, Asien och USA upp om 1 miljon dollar i prispengar.

T-Box är en vinddriven generator i form av cylinder, tänkt att placeras halvt nedgrävd mellan järnvägsslipers där en spiralformad rotor sätts i rörelse varje gång ett tåg passerar. Jiang och Luparini bedömer att det skulle rymmas omkring 150 stycken generatorer på en sträcka av en kilometer förutsatt att avståndet mellan varje sliper är 660 milimeter.

T-Box – inga konstigheter.

Ett passerande tåg med hastigheten 200 kilometer per timme uppges ge ett vinddrag motsvarande 15 sekundmeter. Enligt innovatörerna ska ett 200 meter långt tåg som färdas med en hastighet av 300 kilometer per timme alstra 2,6 KWh elektricitet över en T-Box-försedd sträcka på 1 kilometer. På sträckan Taipei-Kaohsiung, 345 kilometer, skulle T-Box 897 KWh el, menar Jiang och Allesandro.

Se hur T-Box fungerar i denhär Vimeo-videon.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev