Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vindkraftverk ska ”gömmas” med militär teknik

Publicerad: 10 september 2014, 08:16

Vindkraftverk kan störa radaranläggningar på exempelvis flygplatser och väderstationer. Men nu har ett franskt företag använt sig av militär ”smygteknik” för att göra turbinerna osynliga i radarn.


Ämnen i artikeln:

FrankrikeVindkraft

Stora och skrymmande vindkraftverk har orsakat problem eftersom de stör fast installerade radaranläggningar på exempelvis flygplatser och väderstationer.
Detta har bland annat lett till att planerade kraftverk i Frankrike nekats byggtillstånd.

Men nu har det franska företaget EDF Energies Nouvelles utvecklat en vindturbin som ska göra kraftanläggningarna osynliga på radarskärmar.
Turbinen bygger på militär smygteknik, även kallad ”stealth”, som innebär att man tillverkar flygplan eller fartyg med former och material som ger diffusa radarekon. Man kan till exempel belägga en flygfarkost med ytskikt av ett material som absorberar radarsignaler och förvandlar energin till värme, istället för att reflektera den elektromagnetiska strålningen.

Hittills har två ytbelagda vindturbiner testas i Frankrike och nu planerar EDF Energies Nouvelles att utnyttja tekniken för att bygga Frankrikes största vindkraftspark. Det rapporterar Ny Teknik.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

FrankrikeVindkraft

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.