Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vindkraftverk ska ”gömmas” med militär teknik

Publicerad: 10 september 2014, 11:31

Vindkraftsparker orsakar problem när de stör radaranläggningar på bland annat flygplatser. Men nu har ett franskt företag tagit hjälp av militär ”smygteknik” för att göra turbinerna osynliga på radarskärmar.


Ämnen i artikeln:

FrankrikeVindkraft

Skrymmande vindkraftsanläggningar kan störa fast installerade radaranläggningar på exempelvis flygplatser eller väderstationer.

Men nu har det franska företaget EDF Energies Nouvelles tagit hjälp av militär "smygteknik" för att göra kraftanläggningarna osynliga på radarskärmar.

Det är tidningen Popular Science som rapporterar om hur företaget använt sig av tekniken som kallas "stealth" för att utveckla en vindturbin
med ett ytskikt av ett material som absorberar radarsignaler och förvandlar energin till värme, i stället för att reflektera den elektromagnetiska strålningen.

EDF Energies Nouvelles har hittills testat två ytbelagda vindturbiner och nu planerar man att använda tekniken för att bygga frankrikes största vindkraftpark.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

FrankrikeVindkraft

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.