Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vindkraftverket som flyger i luften

Publicerad: 17 juni 2010, 04:39

Joby Energy har utvecklat ett drakliknande vindkraftverk som genererar ström över 600 meter upp i luften.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknikVindkraft

JoeBen Bevirt, grundare av Joby Energy, har uppfunnit och utvecklat ett luftburet vindkraftverk. Det består av en datorstyrd och flervingad drakliknande enhet som är tjudrad i en markstation, där den genererade likströmmen konverteras till växelström, färdig att användas i elnätet.

Turbinerna laddas först för att kunna lyfta vertikalt. När systemet väl är tillräckligt högt upp för att kunna operera så används vindkraften för att driva systemet i sidvind i en cirkulär bana. De kraftiga vindarna sätter igång turbinerna som driver generatorn.

– Genom att operera på fem gånger så hög höjd som konventionella turbiner ökar både vindens hastighet och soliditet, vilket resulterar i större effekt, oftare, säger Bevirt till Alternative Energy.

Statistiken talar för luftburna turbiner, eftersom troposfäriska vindar globalt sett har potential att producera 870 terawatt energi, vilket kan jämföras med den globala efterfrågan på cirka 17 terawatt.

USA:s Federal Aviation Administration har satt upp en altitudgräns på 2000 feet (cirka 610 meter), men det finns potential att använda systemet på höjder upp till 10 000 meter. Det finns givetvis en rad säkerhetsaspekter att tänka på, och därför planerar man initialt att testa ”draken” i glest befolkade områden med starka vindar.

Joby Energys första mål är att tillverka ett system som kan försörja 150 hushåll med elektricitet (runt 300 kilowatt). Därefter kommer man att försöka utveckla större system, som kan producera 3 megawatt eller mer.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.