Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag14.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Vinnare och förlorare på veckans CITES-möte

Publicerad: 14 Mars 2013, 11:53

Vissa arter fick ökat skydd, medan andra fick mindre. Här är några vinnare och några förlorare på veckans Convention on International Trade in Endangered Species.


I veckan samlades delegater från 177 länder för att förhandla konventionen för internationell handel med hotade arter, CITES. Skyddet av hundratals arter har diskuterats och tidningen New Scientist har listat några av veckans vinnare och förlorare.

Vinnare:

- Hammarhaj. En av mötets stora triumfer enligt New Scientist. Som ett svar på den ökade jakten på haj till soppa och handväskor röstade nu CITES för ett förbud mot handel av fem hajarter, inklusive hammarhajen.

- Sköldpadda. New Scientist kallar årets CITES-möte för sköldpaddans år då hela 47 sköldpaddsarter fick reglerat skydd. Intressant var att också många asiatiska länder, som använder sköldpaddskinn i tillverkning av lyxprodukter, röstade för ett ökad skydd.

- Senegalmanaten är den enda manaten som lever vid Afrikas kust och i afrikanska vattendrag. CITES införde i veckan en total förbud mot handel, vilket ger forskare mer tid att ta reda på mer om denna svårt hotade art i dess väg mot utrotning.

Förlorare:

- Isbjörn. Ett föreslaget förbud mot handel av isbjörnsdelar stoppades på grund av krav från inuiter i Kanada som försörjer sig på isbjörnsjakt. År 2050 räknas bara en tredjedel av världens idag 20 000 isbjörnar finnas kvar.

- Italiensk stenget. Den italienska underarten till Rupicapra pyrenaica, Rupicapra pyrenaica ornata, har ökat i antal de senaste åren och hotas inte längre av utrotning. Därför föreslår nu EU att handeln öppnas.
- Skrattugglan.Tyvärr fick utrotningen sitt sista ord här och CITES tar nu bort skrattuggland från sin skyddslista då arten inte har skådats sedan 1960-talet och idag betecknas som utrotad.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.