Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag25.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Vinnarna av ‘Det Alternativa Nobelpriset’ utsedda

Publicerad: 29 September 2011, 08:23

Årets Right Livelyhood-pristagare presenterades i dag. Stiftelsens vd, Ole von Uexkull, menar att vinnarna både belyser problem och pekar på lösningar.


Ämnen i artikeln:

Right Livelihood Award

I dag tillkännagavs  2011 års pristagare av Right Livelihood Award vid en presskonferens på UD:s pressrum i Stockholm. Priset, som ofta brukar kallas ‘Det Alternativa Nobelpriset’, hyllar några av världens modigaste och mest inspirerande människor.

HUANG MING, Hederspris, Kina
Juryn hedrar Huang Ming “för hans enastående framgång med att utveckla och massproducera spjutspetsteknologi för att ta till vara solenergi och därigenom visa hur dynamiska tillväxtekonomier kan bidra till att lösa den av människan orsakade klimatförändringen”.
Det är första gången som priset ges till någon i Kina.

JACQUELINE MOUDEINA, Tchad
Juryn ger priset till Jacqueline Moudeina “för hennes outtröttliga och riskfyllda kamp för att skipa rättvisa för offren under den tidigare diktaturen i Tchad, och för att hon ökat kunskapen om och efterlevandet av mänskliga rättigheter i Afrika”.
Det är första gången som priset går till Tchad.

GRAIN, internationell organisation
Juryn hyllar GRAIN “för deras världsomfattande arbete med att skydda småbönders försörjning och rättigheter, och för deras dokumentation och kritik av utländska investerares storskaliga uppköp av mark i utvecklingsländer”.

INA MAY GASKIN, USA
Ina May Gaskin får priset “för sitt livslånga arbete med att lära ut säkra, kvinnocentrerade förlossningsmetoder som bäst gagnar den fysiska och mentala hälsan hos både mamma och barn”.

Ole von Uexkull, från Right Livelihood Award, kommenterar:

– Ett globalt klimatkaos kan mycket väl komma att bli vår tids största utmaning och något som hotar allt annat vi åstadkommit. Samtidigt kan utländska investerares uppköp av stora landområden på alla kontinenter försämra försörjningsmöjligheterna och hota den biologiska mångfalden. Tillskansandet av land gynnas av bristen på demokratiska strukturer i länder där också bristen på mänskliga rättigheter ofta är påtaglig.

Den 5 december delas priset ut vid en ceremoni i riksdagen.
Prissumman är 50 000 euro.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Right Livelihood Award

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.