måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vintergatan får upp farten

Publicerad: 8 januari 2009, 07:25

Vår galax är tyngre och roterar snabbare än vi trott och så verkar risken för att vi ska kollidera med andra galaxer ha ökat visar ny forskning,


Vintergatan är sig inte riktigt lik efter att några forskare vid Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics har genomfört litet nya mätningar. Det visar sig att vårt solsystem roterar 160 000 kilometer i timmen snabbare än vi trott. Dessutom har galaxen förmodligen 50 procent mer massa än man räknat med tidigare.

Det gör att Vintergatan är lika stor som den närliggande Andromedagalaxen. Den ökade massan gör att Vintergatans attraktionskraft är större än beräknat och det gör i sin tur att risken för kollisioner med närliggande galaxer ökat.

Forskarnas mätningar visar även att Vintergatan har fyra stora armar och inte två. I två av dessa armar finns det i stort sett bara gamla stjärnor medan nybildade stjärnor håller till i de två andra. Varför det är så har forskarna inget bra svar på än.

Mätningarna gjordes genom att forskarna studerade så kallade kosmiska masers, områden där nya stjärnor bildas och där stark radiostrålning uppstår. Genom att mäta objektens synbara positionsförändringar mot bakomliggande föremål kunde forskarna via enkel triangulering avgöra avstånd och hastighet. Den här metoden ska enligt forskarna ge mer exakta resultat än tidigare mätningar.

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev