Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag26.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Virtuell brandövning

Publicerad: 9 Februari 2009, 05:50

Varför vänta med att prova utrymningsvägarna tills huset brinner? Sätt eld på det virtuellt och prova!


Forskare vid Durhams universitet i England har kommit på ett nytt sätt att göra brandövningar: De skapade en modell av sitt eget universitet för spelmotorn Source Engine, som används för att få liv i spelet Half-Life 2, och satte eld på skolan här och där. Sedan fick olika testpersoner prova att ta sig ut oskadda.

Det hade naturligtvis gått att skriva en helt ny simulator, men att bara bygga ett nytt landskap för Source Engine gick betydligt mycket fortare, ett par veckor, kontra ett par månader med andra metoder för 3D-modellering. Dessutom slapp man lära sig programmera. Spelmotorerna har redan väl utbyggda möjligheter till specialeffekter. Eld är ju som bekant populärt i spelvärlden och realismen blir inte mycket bättre än den är i moderna first-person-shooter-spel.

Det intressanta var att när brandövningen provades på olika personer, bar sig vana datorspelare och icke-spelare åt på olika sätt. Icke-spelare försökte i allmänhet undvika elden genom att springa en annan väg, medan vana spelare försökte springa tvärs igenom den. Det kan måhända fungera i spel, men garanterat inte i verkligheten. Detta kan peka på en brist i att använda datorspel för att simulera allvarliga, verkliga situationer. Bristen kan eventuellt uppvägas med en vettig poängsättning, respektive att man inte har fler än ett liv och blir av med det om man försöker gå igenom eld. Det behövs tydligen en mindre, pedagogisk justering.

Nyttan med den virtuella brandövningen är att man kan prova nya evakueringsvägar under verkliga förhållanden, den kan hjälpa de anställda att lära sig utrymningsvägarna och man tänker sig att i framtiden kunna använda metoden till att identifiera okända risker vid evakuering av en byggnad.

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.