Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Virtuell värld snurrar snabbare

Publicerad: 5 Mars 2009, 07:10

Sedan 2002 har forskarna kunnat genomföra avancerade simuleringar av globala klimatförlopp i den japanska superdatorn Earth Simulator. Nu har systemet uppgraderats och blivit tre gånger mer kraftfullt.


Earth Simulator är namnet på den superdator som Yokohama Institute for Earth Sciences lätt bygga för att simulera klimatförändringar, aktivetet i världshaven och andra globala händelseförlopp i en virtuell version av jordklotet.

Men säg den dator som inte känns gammal och trött redan efter ett par år – Den NEC-byggda Earth Simulator-datorn har dessutom varit i drift sedan 2002. Nu har man emellertid visat upp den trimmade Earth Simulator 2, som är 3,2 gånger mer kraftfull än tidigare. Tack vare att teknikutvecklingen har gått framåt är Earth Simulator 2 trots den ökade prestandan faktiskt både mer strömsnål och mindre utrymmeskrävande än tidigare.

Earth Simulator var snabbast i världen på sin tid, med en beräkningskapacitet på 26 biljoner flyttalsoperationer i sekunden, och tog upp en golvyta som motsvarar fyra tennisbanor. Det dröjde dock endast ett par år innan en annan superdator seglade om Earth Simulator och övertog prestandatoppens förstaplats.

Faktum är att Earth Simulator 2, trots denna uppgradering, inte har mycket att sätta emot i superdatorernas toppskikt. Den är visserligen snabbast i Japan, men sett till hela världen hamnar den först på 18:e plats.

Mats Stålbröst

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.