Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Virtuell verklighet för alla sinnen

Publicerad: 19 Mars 2009, 11:17

Dagens virtual reality-teknik har nått långt, men ger oss ändå inte riktigt den perfekta närvarokänslan. Engelska forskare vill nu ta fram vr-utrustning som stimulerar samtliga våra fem sinnen, inklusive lukt och smak, samtidigt.


Virtual reality är tekniken som togs fram för att ge oss möjlighet att stiga in i en alternativ, datorgenerad verklighet, med hjälp av avancerade hjälmar som visar bild och spelar upp ljud. Men det har varit lite si och så med närvarokänslan i de tekniska lösningar som hittills presenterats.

Forskare vid brittiska University of York och University of Warwick har därför siktat in sig på att ta fram vr-utrustning som samtidigt stimulerar samtliga fem sinnen: syn, hörsel, känsel, smak och lukt. Man räknar med att en prototyp av utrustningen, som ska ta vr-upplevelsen till nya höjder av realism, ska kunna byggas inom 15-20 år enligt nyhetstjänsten New Scientist.

Forskarna tänker kartlägga hjärnverksamheten för att klargöra den process som triggas av olika sinnesintryck och därefter återskapa dessa på konstgjord väg.

När det gäller doftintrycken experimenterar man med utrustning som kan fånga dofter i olika miljöer så att de sedan kan analyseras i ett laboratorium och återskapas i vr-utrustningen.

Mats Stålbröst

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.