tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Visa lite svenskt jävlaranamma Reinfeldt och Carlgren”

Publicerad: 10 december 2009, 07:22

Ambitionsnivån måste upp. Nyckeln finns hos EU, och därmed Reinfeldt och Carlgren, menar Stefan Henningsson på WWF.

Ämnen i artikeln:

Cop 15

MS

Mikael Salo

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se


– EU-ministrarna träffas på torsdag och fredag och det är de som har nyckeln nu för att få upp ambitionerna är EU, säger Stefan Henningsson på Världsnaturfonden.

Han menar att EU måste lyfta ambitionen från att sänka utsläppen med 20 procent till 30 procent till år 2020. Vidare har EU sagt att man ska minska utsläppen med 30 procent om Usa och Kina åtar sig ambitiösa klimatmål.
– Man borde absolut gå upp till 30 procent och säga att man åtar sig 40 procent om övriga länder följer efter. För EU kan inte skylla ifrån sig att man inte har så mycket ansvar längre. Vi bedömer inte att EU:s 20-30 är svåra alls att nå, utan i kölvattnet av lågkonjunkturen har det ju visat sig att det är billigare att nå 30 procentiga utsläppsminskningar, än det var att nå 20 procentsmålet när det beslutades, säger Stefan som även är upprörd över att Sverige varit drivande i att minska ambitionerna på en av kryphålsfrågorna, som man vann en neslig utmärkelse för tidigare i veckan.

Så, vad säger du till Carlgren och Reinfeldt?
– Att det är dags att visa lite svenskt jävlaranamma. För det är en verklig ansträngning som krävs för att vi hålla oss under två grader. Idag ser det ut som att vi kommer att hamna mellan tre och fyra grader.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev