Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Visst slösar du energi – men hur mycket?

Publicerad: 12 augusti 2010, 03:23

Hur mycket vatten, energi och koldioxid gör du av med i hemmet, egentligen? Vet du det?


Kom inte och säg att du faktiskt vet hur mycket vatten du slösar bort i onödan varje år och vad du skulle kunna göra åt saken? Kom inte heller och inbilla mig att du vet vilket carbon footprint din diskmaskin har.

Till hjälp för alla egnahemsägare i England har den engelska Energy Saving Trust satt ihop en energikalkylator anpassad för villaägare och andra som till exempel värmer sitt tappvatten själv, vattnar sin trädgård själv med mera och gärna vill veta hur mycket energi man förbrukar, hur mycket koldioxid det åstadkommer och hur mycket vatten man gör av med per år. Dessutom får man råd om vad man ska göra åt saken för att minska åtgången och alltihop slutar med en rapport med tänkbara energi- och kostandsvinster i brittiska pund.

Alltihop börjar med att man får en modell av ett virtuellt hem, och så går rutinen igenom alla huvudsakliga energi- och vattenslukare och du får ange den typ av maskiner du har, deras ålder och hur ofta du använder dem, hur du vattnar gräsmattan, om du samlar regnvatten, hur ofta familjen duschar, om någon badar, om du låter vattnet rinna när du borstar tänderna, etc, etc, en mängd till synes små snuttar och slattar som till sist blir en stor å.

När du är klar räknar programmet en stund och presenterar en otrevlig rapport med dina ungefärliga kostnader och vad du skulle kunna göra åt dem och hur många pund du skulle spara per år om du gjorde det.

Energikalkylatorn är givetvis inriktad på brittiska hushåll och produkterna och metoderna är brittiska, men skillnaden mot Sverige är inte så stor. Man kan utan vidare använda sig av kalkylatorn för svenska förhållanden och se de skrämmande siffrorna rulla upp i rapporten.

Andra menyer på webbplatsen erbjuder hjälp om hur man genererar sin egen energi och hur man kan ta ut pengar för det (Feed in Tariffs), med ytterligare en kalkylator som beräknbar vinsten för den enskilde (Cashback Calculator) eller andra förnyelsebara energikällor och hur man använder sig av dem.

El- och vattenpriser är givetvis brittiska, men det finns inget som säger att man inte skulle kunna anpassa den här webbplatsen för Sverige.

http://www.energysavingtrust.org.uk/watercalculator/flashcalculator

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev