Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag16.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Visualisera vinden med Firewinder

Publicerad: 26 Januari 2011, 06:54

Vad sägs om en dekorativ utomhusbelysning som skiftar karaktär beroende på hur mycket det blåser?


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Knappast den mest praktiska belysningen, men engelsmannen Tom Lawtons Firewinder är i första hand tänkt som dekorativ. Den roterande och helt vinddrivna lampan är utvecklad för att ”reagera på subtila variationer i vindhastighet och på så sätt skapa ett levande uttryck av den naturliga omgivningen”.

– Lampan är inspirerad av dåligt väder. Och vi bor såklart i ett land med ostadigt väder. Så varför inte skapa en ljusshow med hjälp av vinden. Ju sämre väder, desto häftigare upplevelse, säger uppfinnaren Tom Lawton till BBC News.

Med hjälp av vinden, som sätter fart på den horisontellt snurrande spiralen, så tänds LED-lamporna och skapar en häftig ljusupplevelse när det är mörkt ute. Lampan är resultatet av Lawtons önskan om att ”kunna se vinden”, och han hoppas att den ska inspirera folk till att reflektera över de osynliga men enorma och aldrig sinande krafter som omger oss.

Lampans effekt är svår att fånga med ett vanligt fotografi, men på Firewinders hemsida finns det filmer som visar hur den påverkas av den brittiska snålblåsten. Där går det även att beställa en egen om man är intresserad.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.