Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vita Huset skaffar solpaneler – igen

Publicerad: 7 oktober 2010, 05:18

Obama-administrationen tillkännagav igår planer på att installera solpaneler och soldrivna varmvattenberedare i Vita Huset.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikSolenergiTeknik

Under hela året har det pågått olika kampanjer för att få Vita Huset att installera solpaneler. Vi skrev i våras om företaget Sungevity, som erbjöd presidenten ett gratis solenergisystem, och företagets tillhörande kampanjsida www.solaronthewhitehouse.com.

För en månad sedan fick en grupp studenter nobben när de föreslog en återinstallation av de gamla soldrivna varmvattenberedare som Jimmy Carter lät installera, men som plockades bort av Ronald Reagan.

Men solenergibranschens och allmänhetens ansträngningar verkar inte ha varit förgäves, för igår meddelade USA:s energidepartement att Vita Huset kommer att bli utrustat med såväl en ny solcellsanläggning som nya soldrivna varmvattenberedare.

Och även om det sannolikt kommer att röra sig om en modest mängd energi, så är installationerna symboliskt viktiga, och visar att president Barack Obama är intresserad av förnybar energi.

– President Obama har sagt att den federala regeringen måste föregå med gott exempel när det gäller att skapa möjligheter och arbetstillfällen inom ren energi. Genom att installera solpaneler på det utan tvekan mest kända huset i landet, understryker presidenten både sitt åtagande att leda och betydelsen av förnybar energi i USA, säger Nancy Sutley, ordförande i Vita Husets råd för miljökvalitetsnormer, i ett pressmeddelande.

Energidepartementet har bett privata företag att komma med förslag och offerter, men än så länge är det inte bestämt vilka som kommer att leverera anläggningen.

Ett litet steg för en president, men förhoppningsvis kan det leda till större förändringar framöver!

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News