Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vita områden i radiospektrum öppnas

Publicerad: 11 november 2008, 09:51

Oanvända frekvenser öppnas för trådlöst Internet i USA, trots protester från kändisar.


Tro det eller ej, men radiospektrum döljer fortfarande oanvända frekvenser. Nu har amerikanska frekvensmyndigheten FCC beslutat att de oanvända delarna av amerikanska TV-banden ska öppnas för överföring av trådlöst Internet. Det rör sig bland annat om skyddsbanden mellan de analoga TV-kanalerna, ”white space spectrum”, som numera kan utnyttjas eftersom mottagarteknologin blivit bättre och skyddsbanden inte längre behövs.

Amerikanska TV-kanalerna 21-51 och strålning från Philips provsändare för white-space-kommunikation i blått

Dessutom finns teknologi för att dynamiskt undvika spektrumdelar som redan har bärvågor. Mängden oanvänt spektrum är så stort att det finns utrymme för ett helt nytt nationellt trådlöst datanät. Wimax-folket vädrar säkerligen morgonluft. USA behöver ett nytt radionät, eftersom landet är så ofantligt stort och det är ont om kabel i inlandet.

De stora kommunikationsföretagen, som Google, HP och Microsoft vill ha mera utrymme för överföring av data, men det finns opponenter. TV-bolagen hävdar att det kan bli störningar i TV-sändningarna och i vissa av banden finns redan andra tjänster, som bland annat trådlösa mikrofoner. Hollywood och broadwayfolket har protesterat å det spektakuläraste, med Dolly Parton som galjonsfigur. Hilary Clinton, Guns’n Roses med flera har sällat sig till tramskören, men de får sannolikt ge med sig. ”Störningar får tålas” som det står i den svenska frekvensförordningen.

700 MHz-bandet ska tömmas

I USA används bara ungefär 5 % av TV-bandet från 470-800 MHz att sända TV på och FCC anser att det är ett oerhört slöseri med en så viktig naturresurs som frekvensspektrat.

USA ska också gå över till digital-TV, men det kommer att ta längre tid. TV-bolagen vill dra på saken, men FCC har bestämt att ett antal kanaler i 700 MHz-området ska tömmas före februari 2009, för att helt enkelt snabba upp övergången till digital-TV. En frekvensauktion i 700 MHz-bandet kommer att ske i början av 2009.

Saken har blivit till en politisk fråga, inte en teknisk. TV-bolagen vaktar sina frekvenser utan hänsyn till andra tjänster, medan FCC redan har provat sändarutrustning för skyddsbanden och påstår att det fungerar tillfredsställande. Som tur är, är det FCC som bestämmer.

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev