söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vitaminer hjälper inte mot cancer

Publicerad: 8 januari 2009, 07:20

Att äta vitaminer är nyttigt, men verkar inte minska risken för att man ska få cancer.


Det dyker då och då upp uppgifter om att man skulle kunna minska risken för att få cancer genom att äta mycket frukt och grönt för att få i sig stora mängder vitaminer och antioxidanter. Några vetenskapliga bevis för det har dock inte funnits och nu pekar en studie på att det inte har någon positiv inverkan alls när det gäller cancer.

Det är forskare vid Brigham and Women’s Hospital and Harvard Medical School i Boston som i en randomiserad studie undersökt 7 627 kvinnor. En del av kvinnorna fick äta supplement med Vitamin C, E eller betakaroten. Efter ungefär tio år gjordes en uppföljning och forskarna kunde då inte se någon statistiskt säkerställd skillnad i cancerfall mellan de som ätit vitaminer och de som fått ett sockerpiller istället. Totalt fick 624 kvinnor cancer under perioden och 176 av dem avled.

Nu finns det dock vissa resultat i studien som tyder på att vitaminer och antioxidanter ändå kan ge ett lite bättre skydd mot vissa typer av cancer. De som tog vitamin E hade färre fall av koloncancer och betakaroten gav en något lägre grad av lungcancerfall. I det stora hela kan man dock inte förlita sig på vitaminer för att sänka risken för att få cancer.

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev