Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vittnet från rymden ser hur klimatet förändras

Publicerad: 11 december 2019, 16:32

Astronauten Luca Parmitano delade med sig av sina intryck av klimatförändringarna från sin unika position.

Foto: Björn Anderberg

Rymden anropar. På Cop 25 genomfördes i dag ett panelsamtal där en av de medverkande var med på länk från rymdstationen ISS.


Det var spänning i rummet på eftermiddagens stora session på Cop 25. På scenen fanns FN:s generalsekreterare Antonio Guterres och Spaniens minister för vetenskap och innovation, den före detta astronauten Pedro Duque. Så kom en signal från Houston och på skärmar i taket framför allas ögon var det direktsändning från rymdstationen ISS med den italienska astronauten Luca Parmitano.

– God eftermiddag, delegater på Cop 25. Vi ser hela planeten med våra egna ögon varje dag, den är så otroligt vacker men det är också något mycket ömtåligt över den. Jag var här för första gången för sex år sedan och nu när jag är tillbaka syns förändringar i klimatet med blotta ögat, berättar Luca Parmitano, medan han sakta svävar omkring i bild från rymdstationen. 

– Vi ser översvämningar, bränder och orkaner och inser att planeten kommer att överleva allt men inte vi. Jorden är ett rymdskepp som flyter i universum, det enda rymdskepp vi har, det är en känsla som jag delar med alla andra astronauter.  

Pedro Duque, som själv varit där uppe, frågar om klimatförhandlare kan lära något av samarbeten i rymden? 

– Jag tror det. Det euroepiska rymdprogrammet Esa är världsmästare i samarbete. Vi är 22 länder som gör detta tillsammans som en enhet. Och vad gäller själva rymdstationen så leds den av USA, Canada, Japan och Ryssland. Vi klarar det för att vi har en gemensam dröm om en bättre värld, och en gemensam fiende och det är klimatförändringar. Allt kan ändras med samarbete.

Generalsekreteraren Antonio Guterres är tagen av möjligheten att vara i direktkontakt med rymden och konstaterar att samarbete i rymden i alla avseenden verkar vara bättre än det i säkerhetsrådet. 

Astronauten Luca Parmitano fortsätter med sina poetiska beskrivningar av planeten jorden. 

– Soluppgång och solnedgång, molnen i den högre stratosfären som bryter ljuset, allt är lika vackert. Här uppe tänker jag ofta på hur otåliga vi människor är. Vi tänker bara på ett problem i taget och lever dag för dag. På det sättet löser vi inte klimatfrågan. Det kanske är saker som vi måste avstå från i dag för att det ska bli bättre i framtiden.  

– Jag hoppas att våra ledare har en vision. Vi är skyldig våra barn att ta tag i utmaningarna och göra något bra av dem. 

I Madrid är publiken helt tagen av känslan att tala med en man i rymden. Men så kopplas bilden ned, magin är slut, generalsekreteraren och ministern hastar vidare till nya möten.

 

 

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.