Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Volvo blir kinesiskt?

Publicerad: 9 December 2008, 08:51

Volvos ägare Ford för samtal med en kinesisk biljätte om försäljning av det svenska bilmärket.


Enligt kinesiska tidningen National Business Daily för Ford Motor samtal om att sälja Volvo Personvagnar till sin kinesiska partner Changan Automobile Group, som ägs av kinesiska staten. Under förra månadens bilmässa i staden Guangzhou uppges Changans vd Xu Liuping ha haft ingående samtal med representanter från både Volvo och Ford, rapporterar Reuters.

Uppgifterna har inte bekräftats av någon av parterna. Ford har uppgett att de för samtal med kinesiska bilföretag men inte avslöjat vilket eller vilka. Enligt bloggen Motor Authority är Shanghai Automotive Industry Group också ett av de bilföretag som Ford diskuterar övertagande av Volvo med.

Fords prislapp för Volvo Personvagnar uppges till 6 miljarder dollar, motsvarande 50 miljarder kronor, enligt Bloomberg.

Även GM söker köpare till Saab. Men det anses problematiskt att finna någon som vill hosta upp tillräckligt med pengar då både den amerikanska och kinesiska bilmarknaden gått i stå.

De tre amerikanska biljättarna Ford, GM och Chrysler väntas bli beviljade akuta räddningspengar på 15 miljarder dollar. Pengarna uppges dock inte räcka för att hålla bolagen i liv över vintern. Framför allt ligger GM och Chrysler i farozonen för att gå under om inte mer kapital injekteras.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.