Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Volvo-dotter i skånsk gasaffär

Publicerad: 7 December 2009, 11:31

Nordvästra Skånes Renhållningsbolag och Terracastus Technologies startar bolag för uppgradering av biogas. Produktionen ska ersätta 15 miljoner litder diesel årligen.


Skånes Renhållningsbolag, NSR, och Volvo Technology Transfters dotterbolag Terracastus Technology ska i ett gemensamt bolag uppgradera röt- och deponigas till fordonsgas. Det är innebörden av en avsiktsförklaring mellan de båda företagen. NSR:s anläggning i Helsingborg väntas kunna minska utsläppen av koldioxid med 40.000 ton per år jämfört med diesel, skriver företagen i ett pressmeddelande.

Anläggningen som väntas producera en gasmängd motsvarande 15 miljoner liter diesel per år beräknas vara färdig under det tredje kvartalet 2011. Terracastus teknik för rening och uppgradering av biogas använder den koldioxid som finns i rågasen för att avlägsna föroreningar och för att omvandla biogasen till vätska vilket bolaget menar underlättar lagring och distribution. Tekniken har tidigare untyttjats vid ett pilotprojekt i Burlington County i New Jersey, USA. Där användes den producerade gasen som bränsle till två sopbilar.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.