Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Volvo gör helt om – säljer gasbilar igen

Publicerad: 19 December 2008, 09:24

V70 är tillbaka som biogasbil i Volvos utbud. Den här gången som efterkonverterad. ”Vi var för tidigt ute förra gången”, menar man på Volvo.


Volvo börjar sälja biogasbilar igen. Detta i form av V70 Flexifuel som efterkonveteras av AFV, Alternative Fuel Vehicles i Göteborg. Bilarna ska börja levereras i vår och motorn är flexifuelversionen 2.5 FT, en 200 hästkraftersmotor med lättrycksturbo.

Konverteringen kommer göras genom att gastankar placeras under ett tolv centimeter förhöjt lastgolv. Tankarna kommer att räcka till cirka 30 mils körning. Ordinarie tank lämnas orörd. Maximal körsträcka, med bensin i tanken, ska ligga på över 100 mil. Modififieringarna av motor- och bränslesystem utförs av AFV där tidigare Volvo-folk finns.

– Bland annat är den tekniska projektledaren tidigare teknisk projektledare för Volvos biofuel-bilar och den tidigare inköparen av gasbilskomponenter på Volvo finns där, säger Bo Larsen, presschef på Volvo.

Senast Volvo sålde gasbilar gick det uselt och klen försäljning uppgavs då också som skäl till att fordonen försvann ur sortimentet.

– Vi var väl för tidigt ute, nu har marknadsplanen förändrats och intresset är stort, säger Bo Larsen.

Det sista året, 2007, såldes 130 bilar men produktionen hade upphört redan 2006.

– Vi höll på i elva år och sålde totalt 11.000 bilar globalt. Det blev alldeles för dyrt när vi gick in och bytte generation, säger Bo Larsen.

Det förekommer andra möjligheter till konverterade Volvo-bilar på marknaden. Bland annat från återförsäljare i Linköping. Det säger sig Volvo inte ha något emot.

– Det här är en lösning som Volvo personbilar i Sverige står bakom. Men vi har inget emot andra konveterare om de kommer till oss och visar upp vad de åstadkommit och vi kan göra samma bedömning av produkten som vi gör med 2,5 FT, säger Bo Larsen.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.