Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Volvo kan bli svenskt

Publicerad: 10 mars 2009, 06:35

En grupp svenska hemliga investerare har visat intresse för att ta över Volvo PV.


Ämnen i artikeln:

SaabVolvo

Buden på krisdrabbade Volvo Personvagnar har börjat rulla in till bolagets amerikanska ägare, Ford Motor. Enligt uppgifter till Financial Times har tre kinesiska bolag, Geely, Dongfeng och Changan, visat intresse.

Men det finns en möjlighet att Volvo åter faller i svenska händer. Ett konsortium bestående av svenska investerare är också beredda att bjuda på Volvo.

De svenska investerarna oroas över att viktig kompetens vid Volvo försvinner ur landet om bolaget faller i kinesisk ägo, uppger tidningen. De uppges också vara bekymrade över att tillverkningen hotar att lämna landet.

Buden som nu tas in är indikativa, alltså icke bindande. Budgivarna får insyn i bolagets finanser men kommer, enligt Financial Times, inte få möjlighet till visningar av Volvos fabriker i Sverige och Belgien. Försäljningen lär ta upp till ett halvår att slutföra.

Ford uppges kunna sälja Volvo för närmare de 6,45 miljarder dollar som de köpte bolaget för 1999. Försäljningen är inte primärt vara för att fylla kassan utan ett steg i strategin att fokusera verksamheten till USA. Till skillnad mot GM och Chrysler har Ford inte tagit emot stöd av den amerikanska staten, men analytiker varnar för att bolaget kan tvingas att be om stödpengar under andra halvan av 2009.

För de kinesiska köparna finns ett motstånd kring utländska köp, då den kinesiska staten snarare ser att bolagen stärker sina inhemska positioner. Marknaden uppgår till drygt 6 miljoner bilar varje år med hela 45 olika tillverkare.

– Det är ett riskfullt köp för kineserna, och jag tvivlar över att vi har tillräcklig kapacitet för att svälja köpet, säger en Shanghaibaserad industrikonsult till Financial Times.

Johan Nylander

Ämnen i artikeln:

SaabVolvo

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.