Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Volvo PV sänker lönerna för alla

Publicerad: 12 Mars 2009, 08:17

Alla anställda på Volvo Personvagnar sänker lönerna. Bonusarna ryker också. Målet är att spara 500 miljoner kronor och att undvika varsel.


Volvo Personvagnar har kommit överens med facket om att sänka lönerna för alla anställda. Både tjänstemän och arbetare omfattas och på företaget tror man att åtgärden ska göra att några varsel inte krävs.

– Vi är i ett extremt läge med en fortsatt svag marknad framförallt i USA och Sverige och vi behöver sänka våra kostnader ytterligare, säger Stephen Odell, vd för Volvo Personvagnar i en kommentar.

Sänkningarna görs med hjälp av flera åtgärder. Bland annat flyttas företagets lönerevision fram till januari 2010.

– Framflyttningen gäller alla och det blir ingen retroaktivitet på lönerna, säger Maria Bohlin, presschef på Volvo Personvagnar.

Åtgärden motsvarar halva besparingen som totalt uppgår till 500 miljoner kronor.

Företagets arbetstidskompensation minskas med 1,5 timmar per vecka för alla anställda mellan 1 april och 31 december 2010.

– På ett helår motsvarar det ungefär en vecka, säger Maria Bohlin.

Volvos 40 ledande chefer inklusive bolagets ledning kommer att sänka sina löner med 5 procent från den 1 april till 31 december i år. Dessutom betalas ingen bonus ut till vare sig ledning eller andra medarbetare under 2009 eller 2010.

Utöver åtgärderna planerar Volvo för 45 stoppdagar för personal i produktionen under 2009. Under stoppdagarna dras 15 procent av lönen av, något som motsvarar en sänkning av månadslönen med upp till 5 procent. Antalet stoppdagar varierar mellan produktionsorterna Göteborg, Skövde, Floby och Olofström, enligt Volvo Lastvagnar.

– En liknande uppgörelse har aldrig gjorts tidigare. Vi är i en unik situation och behöver vidta extraordinära åtgärder. Vi har haft en bra och öppen dialog med de fackliga parterna under en längre tid. Denna överenskommelse tror vi alla är en bra modell för att säkra vår verksamhet och slippa lägga nya varsel, kommenterar Stephen Odell i ett pressmeddelande.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.