Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Volvo slår nya rekord: varannan ny bil miljöanpassad under 2006

Publicerad: 11 januari 2006, 12:59

Volvo räknar med ett stort uppsving för miljöbilar under 2006 och gör prognosen att varannan ny Volvobil i år kommer att tillhöra kategorin koldioxideffektiva fordon. 20 procent av de nya bilarna väntas ha fordonsgas- eller etanoldrift och ytterligare 30 procent vara snåla dieslar med partikelfilter.


Förklaringen till Volvos optimistiska prognos för miljöanpassade bilar är ekonomisk.

Det blev betydligt billigare för tjänstebilsförare att välja fordonsgasdrivna bilar när förmånsvärdet sänktes från och med årsskiftet.

Volvos beräkningar visar att man kan tjäna cirka 12 800 kr per år på att välja en gasdriven Volvo V70 Bi-Fuel över motsvarande bensindrivna modell med en årlig körsträcka på upp till 3 000 mil.

Enligt Volvo är även dieseldrivna bilar konkurrenskraftiga tack vare låg förbrukning. I Volvos räkneexempel är det endast 240 kronor dyrare per månad att köra Volvo V70 D med 126 hk än en etanoldriven bil i motsvarande storlek.

Man kan själv kan räkna fram kostnaden för att köra tjänstebil på bland annat http://www.miljofordon.se/index.asp och http://www.rsv.se/servicetjanster/bilavgifter. Volvo har också ett kalkylverktyg på http://www.volvocars.se.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev