söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Volvo vädjar om hjälp

Publicerad: 28 januari 2009, 06:10

Volvo Personvagnar slår nytt larm. Om regeringen inte skyndsamt kliver in kommer nya varsel bli nödvändiga.


I en intervju med Dagens Industri målar Fordägda Volvo PV:s vd Stephen Odell upp en dyster bild av den svenska bilindustrin i stort behov av statlig hjälp. Försäljningen rasar över hela världen. Och det är i Sverige raset är som värst. Under förra årets sista månad registrerades 45 procent färre bilar i Sverige. För januari ser det ännu värre ut.

Något som skulle bidra till att få snurr på försäljningen är om regeringen införde en generös skrotningspremie. Det skulle inte bara vara hjälpligt för bilföretagen utan för alla underleverantörer och återförsäljare.

– Vi vill se att regeringen gör något nu direkt och inte väntar till i juni. En skrotningspremie ger dubbel effekt, gamla bilar som skadar miljön mångdubbelt jämfört med nya försvinner, samtidigt som bilindustrin stimuleras och fler får behålla jobbet”, säger Stephen Odell till tidningen och framhåller att liknande åtgärder i Tyskland haft god effekt.

Under förra året backade Volvos produktion med 18 procent till cirka 374.000 bilar. Om försäljningsraset inte lyckas vändas är nu riken att ytterligare anställda tvingas hemförlovas. I höstas minskades personalstyrkan med 5.000 personer, varav 2.700 i Sverige.

– Vi måste hålla fokus på kostnaderna. 2008 var tufft och 2009 blir ännu tuffare. Vi överväger alla alternativ, säger Stephen Odell.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev