Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Volvos miljöpristagare: ”Skär ned världens fiskeflottor med 40 procent”

Publicerad: 1 december 2017, 08:20

Först om fiskstammarna lämnas i fred kan de växa igen. Det anser Rashid Sumaila, en av världens ledande forskare inom marint liv och fiske, som i veckan besökte Sverige för att ta emot Volvo Environment Prize.


Rashid Sumaila tror att fiskeflottorna behöver minska med upp till 40 procent. Något som enligt Rashid Sumaila kan åstadkommas genom att subventioner till fiskebåtar dras ned kraftigt.
– Det finns tydliga vetenskapliga bevis, som stöds av rapporter från fiskare över hela världen, att vi tar upp för mycket fisk ur haven. Det pågår överfiske, vi utarmar de marina resurserna, sade hand vid ett seminarium arrangerat av Stockholm Resilience Center och Beijerinstitutet, på Kungliga Vetenskapsakademin.
Globalt fångas drygt 130 miljoner ton fisk varje år, både legalt och illegalt. Fisket är en stor affär som årligen drar in över 500 miljarder USD och skapar miljontals jobb. Men Rashid Sumailas forskning visar att överfisket är problematiskt.
Rashid Sumaila, som är ekonom, har föreslagit ett totalförbud för fiske på det öppna havet, alltså på internationellt vatten, vilket omfattar två tredjedelar av världshaven. Förslaget sågs tidigare som orealistiskt av många. Men nu har opinionen börjat svänga. Det första öppna havsområdet som nu ska skyddas är Rosshavet utanför Antarktis. Där träder ett fiskeförbud i kraft om ett par dagar, den 1 december 2017.

Se Volvos film med Rashid Sumaila

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.