Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vräkning av EU-migranter i Malmö väcker kritik

Publicerad: 27 oktober 2015, 11:08

De cirka 150 EU-migranter, som bor i ett tältläger i Sorgenfri i Malmö, ska vräkas. Det beslutade Miljönämnden i Malmö i dag. Efter flera rättsliga turer har kommunen hittat en laglig utväg som gör att man nu kan verkställa avhysningen.


Malmö Stad har förbjudit lägret, som är det största i Sverige, bland annat på grund av problem med sopor, avföring och rök från eldning. Kommunens planer på avhysning har tidigare fått avslag ända upp i Mark- och miljö-överdomstolen. Reglerna kräver att varje enskild person som markägaren vill avhysa, måste identifieras med namn och personnummer för att kunna informeras om beslutet.

Men nu har kommunen hittat ett sätt att riva och städa lägret. Marken ägs av en privat fastighetsägare som tidigare ålagts att städa upp i lägret. Med en ”rättelse på den felandes bekostnad” kan istället miljöförvaltningen verkställa städningen, med hjälp av polis. Kommunen kan då informera de boende direkt på plats utan att de behöver identifieras. En rättelse kan användas i särskilda fall där det finns risk för allvarlig skada.

Regeringen har tillsatt en utredning för att göra det lättare för markägare att avhysa tiggande EU-migranter som slår läger på deras mark. Förslag på lösningar ska finnas klara senast 30 maj nästa år.

Allt vi gör i den här frågan måste vi göra med lika mycket klarsynthet som medmänsklighet , säger Martin Valfridsson, nationell samordnare för arbetet med utsatta EES-medborgare.

Malmö Stads beslut om vräkning har väckt kritik bland annat från Nätverket för Romers Rättigheter som uppmanar kommunen att erbjuda en ny temporär boplats, som kan drivas av romer och frivilligorganisationer tillsammans.
 
På Hållbar Kommun 2015, 12 november, diskuterar vi social hållbarhet och möjliga lösningar för EU-migranter med bland andra Martin Vailfridsson i panelen. Välkommen till seminariet!

Här är programmet.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.