Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”VV:s” hybridbil finns på marknaden 2012

Publicerad: 1 juni 2009, 10:54

Volvo och Vattenfall samarbetar med att tillverka en ny hybridbil som ska gå att ladda i ett vanligt eluttag.


Ämnen i artikeln:

Volvo

Hybridbilens huvudmotor kommer att vara en elmotor som driver bilens bakaxel och har en effekt på 100 hk. Förbränningsmotorn är en femcylindrig dieselmotor med automatlåda och en effekt på 205 hk.

– Dieselmotorn kommer att hjälpa till vid vissa trafiksituationer som höghastighetskörningar och när batteriet är urladdat, säger Stephen Odell, vd för Volvo personvagnar.

Batteriet är ett litiumbatteri som väger 150 kg. Energiinehållet är 11,3 kWh nominell energi och 8 kWh kommer att driva bilen. Batteriet kan laddas genom ett vanligt vägguttag, 2 kW (10 ampere), och uppladdningen kommer enligt Volvo att ta cirka 4-6 timmar. Det är också möjligt att ladda från en laddstolpe, 6kW (32 ampere), vilket reducerar laddningstiden till 1,5 till 2,5 timmar.

– Det är Vattenfalls jobb att effektivisera laddningen och batteriet så det så småningom ska gå snabbare att ladda, säger Lars G Josefsson, vd för Vattenfall.

En laddning ger en räckvidd på 50 km vilket är enligt Volvo mer än vad 75 procent av deras kunder kör under en vanlig arbetsdag.

– Självklart kommer det att finnas dagar då man kör längre och det är därför vi har våran snåla dieselmotor, säger Stephen Odell.

Testmodellerna är tre stycken Volvo V70, men vilken modell som kommer 2012 är man förtegen om.

– Vi kommer inte att avslöja vilken modell det är förrens om cirka 12 månader, säger Stephen Odell.

Bilen kommer att vara dyrare än de bilar man köper idag, men en del av de pengarna tjänas igen eftersom el är billigare än bensin.

– Vi hoppas även att politikerna ska jobba för att det ska vara lönsamt att köpa och köra den här bilen, säger Stephen Odell.

Josefin Söderström

Ämnen i artikeln:

Volvo

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.