Klimat
Wallenberg vill bygga 23 fritidshus i orörd skärgårdsnatur
Publicerad: 18 oktober 2012, 08:18
Länsstyrelsen stoppar planer på naturreservat
Familjen Wallenberg planerar att bygga 23 fritidshus på östra Aspö i Stockholms skärgård – ett område utsett till riksintresse för naturvård och friluftsliv. Familjen har dammat av en gammal byggplan som skrevs 1957 och vill nu förverkliga planerna, skriver tidningen Mitt i Haninge.
De 23 fastigheterna är tänkta att ligga i ett strandnära område på östra delen av Aspö – som en kil mellan de befintliga naturreservaten Ålö-Rånö och Nåttarö. Marcus Wallenbergs fru Fanny Sachs, som är arkitekt med egen byrå, säger till Mitt i att bara en glimt av husen kommer att synas från vattnet.
Grannarna på Aspö har försökt att stoppa Wallenbergs planer. De menar att fritidshusen kommer att synas väl från den orörda sidan av ön, från havssidan. I somras lämnade de in en ansökan för att göra om östra delen av ön till naturreservat – något som avslogs av länsstyrelsen i början av denna vecka.
Nu är det upp till Haninge kommun att bestämma om planerna går i lås eller inte. Tidningen Mitt i har ringt runt till kommunstyrelsen i Haninge och ingen av de man pratat med vill upphäva den över 50 år gamla byggplanen. Så här säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Peter Olevik Dunder (fp)
”Vi vill ha en levande skärgård, inte skansen, men jag vill inte uttala mig entydigt i någon riktning än”
Strandskyddet skulle kunna utgöra ett hinder för planerna – men området på Aspö omfattas inte av strandskydd. Enligt 50-talsversionen av lagstiftningen pekades endast särskilda områden ut – medan det generella strandskyddet med sin 100-metersgräns kom först 1975.
För ett och ett halvt år sedan förlorade familjen Wallenberg kampen mot planerna på en stor containerhamn i Nynäshamn, inte långt från deras skärgårdsgods Vidbynäs. Denna fastighet ligger längst inne i en fjärd drygt tio kilometer från Aspö.
Marcus Wallenberg och ett 20-tal fastighetsägare överklagade hamnplanerna och vann i första instans, miljödomstolen, men förlorade sedan i Miljööverdomstolen som gav klartecken för det stora hamnprojektet.
Erik Klefbom