lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Wallström, Brundtland och Robynson: Glöm inte rättviseperspektivet!

Publicerad: 10 december 2009, 08:29

Tre legendariska kvinnor överlämnade på onsdagen sin kommuniké till FN:s klimatchef Yvon De Boer.

Ämnen i artikeln:

Cop 15

MS

Mikael Salo

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se


Margot Wallström, Gro Harlem Brundtland och Mary Robinson överlämnade igår onsdag en kommuniké till chefssekreteraren FN:s klimatsekreterare Yvo De Boer.
– Trycket på ledarna är så stort att de inte kan misslyckas, priset är för högt, säger Margot Wallström.

Bakom budskapet låg ett långt arbete (Road to Copenhagen) som avslutades med tvådagars konferens i Malmö med deltagare som Andreas Carlgren, Kofi Annan och representanter för stora delar av samhället. I onsdags eftermiddag överlämnades alltså budskapet – som bestod av ord och inga visor till FN för att senare under veckan överlämnas till statsöverhuvudena i världen.

Som representanter för samhället, affärsvärlden och lagstiftare förväntar vi oss att…" inleds kommunikén och ställer krav på en överenskommelse inte överstiger två graders-målet. Man skriver också att man från i-länderna förväntar man sig en 30 procentig minskning av utsläppen till år 2020 (i relation till 1990).
Vidare lyfter man fram att i-länderna har ett historiskt ansvar och måste ta på sig en del av ansvaret och finansiera tekniköverföring till och anpassning i u-länderna för minst 100 miljarder Euro. Man skriver också att u-länderna måste minska ökningen av växthusgasutsläppen med 15-30 procent i jämförelse med "business as usual".

Miljöaktuellt träffar Margot Wallström precis innan hon ska överlämna kommunikén till FN.

Vad är den viktigaste frågan, enligt dig? Vad trycker ni extra mycket på?

– Det vi nu för in är frågan om klimaträttvisa, att det handlar om människor och inte bara teknik, effekterna på miljön och isbjörnar. Vi har fört in att det finns en aspekt som rör mänskliga rättigheter och millenniemålen.

Hur kommer er kommuniké att tas emot, tror du?

– Yvo De Boer har lovat ta med den i sina överväganden och jag tror att vi har hyfsat stor respekt.

Hur kommer klimatförhandlingarna att gå?
– Det har skapats ett så stort tryck på de politiska ledarna som förstår att de inte kan misslyckas för det kommer att ha ett stort demokratiskt och politiskt pris.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev