Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Wallström: ”Klimatet utgör ett globalt säkerhetshot”

Publicerad: 25 februari 2016, 08:27

Foto: Ingemar Edfalk / Riksdagen

Utrikesminister Margot Wallström (S) presenterade under onsdagen regeringens utrikesdeklaration för 2016.


Ämnen i artikeln:

Agenda 2030

Varje år hålls en utrikespolitisk debatt i riksdagen. Traditionsenligt inleds den med att utrikesdeklarationen presenteras av utrikesministern. Det handlar enligt regeringen om en programförklaring med visioner för Sveriges arbete i världen.

Årets debatt hölls under onsdagen. Margot Wallström nämnde i sitt anförande att Utrikesdepartementet tänker anpassa sitt arbete till en bredare syn på säkerhet. De utrikes- och säkerhetspolitiska utmaningarna utgörs till exempel av terrorism, migration, pandemier och människosmuggling. Men också klimatförändringarna.

– Vår tids ödesfråga – klimatet – utgör ett globalt säkerhetshot. Klimatförändringarna driver nämligen på krig, konflikter och fattigdom. Sverige kommer med kraft att ta sig an uppgifterna i det globala klimatavtalet, med sikte på målet att hålla den globala temperaturökningen väl under två grader och sträva efter att begränsa den till en och en halv grad, sa Margot Wallström i sitt anförande i riksdagen.

Utrikesministern kallade även fjolårets klimatavtal i Paris och FN:s beslutade hållbarhetsmål inom Agenda 2030 för ”historiska framsteg”.

Hela riksdagsdebatten kan ses här.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Agenda 2030

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.