Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Watermill skapar vatten ur luft

Publicerad: 26 november 2008, 08:59

En maskin som kan kondensera fukten i luften och omvandla den till dricksvatten kan lösa åtminstone en del av världens dricksvattenbrist.


Att få tillräckligt med färskvatten är ett dagligt problem för delar av mänskligheten idag och forskarna räknar med att vattenbristen bara kommer att öka i och med att vi blir allt fler människor på planeten. För att öka mängden dricksvatten finns det projekt för att avsalta saltvatten i stora anläggningar, men kanadensiska Element Four har en mer småskalig lösning.

De har utvecklat en liten apparat som är en meter i diameter och som väl mest ser ut som en halv golfboll. Den drar in luft genom ett filter och låter den passera över ett kylelement. Kylan gör att fuktigheten i luften kondenseras till vattendroppar. Dropparna samlas in och får passera genom ett kolfilter för att sedan bestrålas med ultravioletta strålar vilket ska död på alla bakterier.

Det hela ska inte kräva mer än energi än vad tre glödlampor drar och ska kunna producera tolv liter vatten per dag. Watermill övervakar hur hög luftfuktigheten är och kan ställas in att bara producera vatten när det finns en viss mängd fuktighet. Högre fuktighet gör att processen fungerar effektivare vilket drar ner strömförbrukningen.

För att det hela ska fungera måste den relativa luftfuktigheten ligga på över 30 procent. Det gör att torra områden inte kan använda Watermill. Att den behöver ström gör också att en del av de allra fattigaste områdena inte kan få hjälp av den, plus att den förstås kostar en del i inköp. Exakt hur mycket den kostar får vi veta i februari 2009 då den börjar säljas, men om inte annat kan den vara ett alternativ till att gräva en egen brunn vid sommarstugan.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev