Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Webbverktyg ska hjälpa deprimerade

Publicerad: 3 December 2008, 08:39

Forskare håller på att utveckla en algoritm som ska kunna avgöra hur stor risk en person löper att få en allvarlig depression.


I kvälls- och veckotidningar kan man ibland se självtester som ska hjälpa en att avgöra om man löper risk att råka ut för en depression. Det vetenskapliga värdet av de testerna är väl minst sagt tveksamt, men nu har forskare vid University College London börjat utveckla en mer vetenskapligt grundad metod att göra sådana tester.

Metoden bygger på ett antal frågor som försökspersonen får svara på. Svaren körs genom en algoritm som forskarna utvecklat och den kan då avgöra hur stor risk det är att personen kommer att drabbas av en depression inom det närmaste året.

Algoritmen har forskarna kommit fram till efter att de låtit 9 000 personer som gått till sin läkare svara på frågorna och sedan undersökt vilka som fått en depression inom tolv månader. I 80 procent av fallen gav algoritmen rätt resultat.

Nästa steg för forskarna blir nu att utveckla metoder för allmänläkare att hjälpa sina patienter att förhindra att en depression uppstår. Något som skulle hjälpa de som av någon anledning inte vill söka psykiatrisk hjälp samtidigt som det skulle kunna lätta på trycket på psykiatrimottagningarna som inte behöver ta emot lika många människor med fullt utvecklad depression.

Testet kan nu också utföras som ett självtest på webben där alla direkt kan se hur stor risk de har att få en depression.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.