Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

White Goat fixar kontorets muggpapper

Publicerad: 4 februari 2011, 07:25

Japanska företaget Oriental har uppfunnit en maskin som gör toalettpapper av vanligt kontorspapper.


Ämnen i artikeln:

ÅtervinningMiljöteknik

Goda nyheter för den som känner för att spola ner chefens rapport i toaletten. Maskinen White Goat tillverkar toalettpapper av vanligt kontorspapper. Allt man behöver göra är att mata in ett gäng A4-papper och vänta i 30 minuter.

Maskinen avlägsnar (tack och lov) alla häftklammer, strimlar pappret, blandar upp det med vatten och plattar till och torkar massan. För att tillverka en rulle krävs det 40 pappersark och själva tillverkningskostnaden landar på ungefär 60 öre per rulle, skriver Inhabitat.

Låter ju ganska bra, men det finns några smärre nackdelar att ta hänsyn till innan man beställer sin egen White Goat. Maskinen väger runt 600 kilo, är 180 centimeter hög och kostar 650 000 kronor. Den betalar av sig först efter cirka 200 000 toalettpappersrullar, vilket kräver att den körs oavbrutet i elva år.

Hursomhelst en annorlunda uppfinning, som kanske kan slå om Oriental lyckas förbättra effektiviteten och pressa ner priset en aning.

Tomas Tirén

Ämnen i artikeln:

ÅtervinningMiljöteknik

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News