Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

WHO-experter: Bisfenol A tycks kunna orsaka beteendestörningar

Publicerad: 7 december 2010, 11:20

Exponering för den hormonstörande kemikalien bisfenol A under fosterstadiet tycks kunna leda till beteendestörningar, särskilt hos flickor. Ytterligare forskning har högsta prioritet, menar experter.


Ämnen i artikeln:

Bisfenol AForskning

I en ny rapport sammanställs all tillgänglig forskning om den hormonstörande kemikalien bisfenol A.

Den nya rapporten är resultatet av ett expertmöte arrangerat av Världshälsoorganisationen WHO och FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO den 1–5 november.

Mer än 30 experter gick igenom den forskning som hittills bedrivits och drog slutsatser och gjorde rekommendationer om vilken ytterligare forskning som behövs.

Här är några av slutsatserna från mötet:

- Ämnets biokemiska och molekylära interaktioner i kroppen är komplexa och involverar både klassiska östrogenreceptorer och flera andra receptorsystem och molekyler.

- Exponering för bisfenol A under fosterstadiet tycks kunna leda till beteendestörningar såsom aggression och hyperaktivitet, särskilt hos flickor. Det är av hög prioritet att fortsätta klarlägga detta samband med större studier.

- De studier hittills som visar ett samband mellan exponering för bisfenol A och sänkt spermiekvalitet, för tidig pubertet hos flickor samt hjärt-kärlsjukdom, fetma och diabetes håller inte tillräckligt hög kvalitet för att kunna dra säkra slutsatser. Mer forskning behövs.

- Det finns fortfarande stora osäkerheter kring vad som är säkra nivåer för exponering.

- Mat tycks vara den klart viktigaste källan till exponering, baserat på de begränsade exponeringsdata som finns idag.

- Kemikalien utsöndras från polykarbonatplast, som finns i bland annat nappflaskor och förvaringsburkar för mat, samt från epoxy-resiner, som används som skyddsfilm i konservburkar och plåtburkar för drycker samt som överdrag i metall-lock på glasburkar och glasflaskor.

- Exponeringen per kilo kroppsvikt hos spädbarn sjunker när amningen upphör (vid 6 till 36 månader) och barnet börjar äta fast föda.

- Generellt sett får spädbarn som äter pulverbaserad välling och liknande i sig mindre bisfenol A än de som äter färdigblandad vätska.

- Barn som har nappflaskor av polykarbonatplast får generellt sett högre exponering än barn som har nappflaskor av andra material.

- Kemikalien har så många olika användningsområden att det kommer att bli svårt att hitta ett enda ämne som ersätter den. Idag finns dock ersättningsmaterial som kan användas i polykarbonatflaskor och -burkar samt på insidan av konserv- och plåtburkar.

Pernilla Strid

Ämnen i artikeln:

Bisfenol AForskning

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.